A napelemek karbantartásának fontossága

A napenergia hasznosítása egyre népszerűbb az emberek körében. Nem csoda, hisz a napenergia hasznosításnak számos előnye van, azonban nem szabad elfeledkezni a karbantartásukról.

A napelemek karbantartásáról bővebb információkért katt ide. Talán nem árulunk el semmi újat azzal, hogy a napelemeket karban kell tartani, ugyanis csak így fog hosszú évekig működni. A napelemeket tekintve a legnagyobb előny, hogy hosszú ideig kitart és pár év alatt vissza hozza az árát. Gyakorlatilag két-három év alatt visszanyerheti a befektetett pénzt. A napelemek hosszú időre lettek tervezve, ez azonban nem azt jelenti, hogy beruházásuk után el lehet feledkezni róluk. A napelemek általában a házak tetején helyezkednek el, így a különféle időjárási viszontagságoknak ki vannak téve. Ilyen például a hó, a falevelek, a hó. A hatékony működés érdekében pár dologra fontos odafigyelni!

Ha a háztetőt magas fák veszik körül, akkor az egyik probléma az árnyék lehet. A napelem hatékony működéséhez napfényre van szüksége, ha le van árnyékolva, akkor értelemszerűen kevésbé hatékonyan működik. A magasfák esetén a másik problémát a lehulló falevelek jelenthetik. A napelem teljesítő képessége abban az esetben is csökken, ha sűrű levélréteg borítja. Ezeket mindenképp el kell távolítani a leveleket a napelem panelekről. A benyúló ágak, a sűrű lombkorona és a falevelek mind hozzájárulnak a napelem teljesítményének romlásához. Arról már nem is beszélve, hogy a viharban letöredező ágak komolyan károsíthatják a napelemeket. Fárasztó és veszélyes is állandóan felmászni a tetőre, hogy a napelem állapotát ellenőrizze az ember, azonban szerencsére ma már léteznek rendszerek, úgy nevezett szenzorok, amikkel könnyű leellenőrizni, hogy hány százalékban működik az adott napelem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük